miércoles, 17 de octubre de 2012

ELS WIKIS

Què són els wikis?

Els 'wikis', paraula que prové del hawaià i significa "rapidesa", són llocs web on múltiples usuaris poden actualitzar, modificar-ho redactar un mateix text a través del navegador web. 


Avantatges
Com ja he dit anteriorment, un wiki permet crear i millorar les pàgines però de forma instantània, d'una manera molt lliure i també per l'usuari en qüestió. A diferència dels sistemes tradicionals, permet que molta més gent pugui participar en l'edició. 
La paraula 'wiki', té molt de sentit ja que s'aplica la rapidesa de poder actualitzar amb gran rapidesa els continguts. 
Un 'wiki', no necessita un Software per poder ser utilitzat; només falta tenir una conta de correu electrònic.

Prespectives pedagògiques del Wiki
Els 'wikis' són una molt bona opció pedagògica per l'educació. Actualment els documents web, com en aquest cas les 'wikis', creen tendència, i quan és així, els professor han de procurar reconèixer aquestes novetats.

Utilitats 
- Pots fer vàries cerques a la vegada.
- Els 'wikis' són una pràctica innovadora, que s'ha expandit fins i tot per empreses, utilitzen aquest mitjà. 



Blocs o wikis? (pretenen crear comunitats d'aprenentatge)

Continguts dels blocs
- És estàtic però editable. 
- És cronològic, ja que les entrades s'ordenen cronològicament en l'ordre invers. Aquesta característica fa que la lectura es vagi desplegant als ulls dels lectors. 
- S'estableix una interacció externa amb els visitants a través dels comentaris.

Continguts dels wikis
- És dinàmic i en constant revisió.
- És intemporal, pateix modificacions relacionades amb l'actualització dels continguts, sense tenir en compte la data. 
- Els continguts es presenten en pàgines independents. 
- S'estableix una interacció interna amb els usuaris editors.


Com vam crear el wiki?

  • Ens vam organitzar per grups, de manera que aleatòria. A continuació varem buscar un títol per anomenar-lo i així poder compartir la informació entre el grup.
  • Per poder editar i passar l'informació del tema escollit, s'ha de der "click" a l'opció "edita" tal i com el nom indica. 
  • És important que es seleccionin les paraules clau, ja que d'aquesta manera clicant el botó que posa "link", fa la funció d'accés directe clicant el botó "Add link". 
  • Per últim, si us feu un wiki heu de clicar el boto "save" perquè es guardi.
I fins aquí com crear un "link".

Poseu-vos al dia amb Alexandra Lapedra i a gaudir.


miércoles, 10 de octubre de 2012

Activitat 5

DELICIOUS

A l'última classe de GTIC, vam estrar treballant, entre altres, com gestionar adreces d'interès social a través del web. De fet "delicious" tracta d'això. Permet guardar i recuperar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables en línia i no només localment. També, amb les etiquetes, podem cercar aquelles pagines d'interès de manera més ràpida. Però a més, podem compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui i a quanta gent ha desat determinat enllaç. 

"Delicious" ha tingut èxit, i potser rau d'emprar un llenguatge HTML senzill i un sistema d'URL llegible. També posseïx un servei de sindicació web mitjançant RSS.



Aquí teniu el logotip de "delicious" perquè us 

serveixi a trobar-lo si és el cas de que us en 
voleu crear un com jo. A continuació us adjunto 
el meu, però de moment no està treballat, ja que 
el primer pas ha sigut crear-lo: 

sábado, 6 de octubre de 2012

COED

LLENGUA ORAL FORMAL

A l'última classe de COED (comunicació oral escrita i digital) realitzada el divendres 5 d'octubre, la professora de l'assignatura, ens va estar explicant els trets característics de la llengua oral formal, que no és espontània, i l'utilitzem per definir situacions comunicatives. Aquesta expressió lingüística es pot subdividir entre: trets contextuals, textuals i lingüístics. 

El que més em va sobtar va ser l'aspecte textual, ja que és el producte que elaborem. La llengua pot ser formal i generalment monologada, s'ha de tenir em compte que tú éts l'únic responsale del teu text (preparació, continuitat...), has de pensar en tot, no et pots escudar mai en un discurs, però sempre et queda l'ajuda del paper, un guió. L'objectiu és informar, comunicar, fer canviar d'opinió, exposar... El què t'has de plantejar abans, però, és saber sobretot el què direm i el com, ja que hem de deixar lloc per l'espontaneitat.

El més important és saber què vols transmetre i organitzar el discurs i l'explicació; i per últim matisar i completar el missatge que vols expressar. 

I si tens algun dubte, interactua amb Alexandra Lapedra i ens posem al dia.



Activitat 4

Analitzar Blocs Educatius:


A partir d la lectura i el comentari a classe de llibre "Usos educatius dels blogs", se'ns ha encomanat la feina d'analitzar alguns blogs, però en el meu només us en mostraré un perquè en tingueu una idea. 


L'anàlisi tracta del bloc: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/. Aquest és "El bloc dels nens i nenes de la cuca fera". Conté informació de cada classe i el qué volen és que a través d’aquest mitjà totes les famílies puguin veure algunes de les activitats de la classe dels seus fills i filles. Procuren que cada setmana es pugui veure algun vídeo i/o alguna foto perquè els pares dels nens els puguin veure en directe en algunes de les classes. 
Aquest blog el classifiquem com a bloc d'aula, però amb la modalitat de que els pares ho qui sigui hi pot interectuar, comentar, preguntar... 
L'encarregat de públicar diariament al blog no és un, com podem veure, quan es firmen els escrits, no és sempre la mateixa persona, sinó que són els diferents professors dels alumnes. 
El blog té una estructura sencilla, ja que d'aquesta manera es fa més entendedor a l'hora d buscar el què sigui d'interès; i funciona d'aquesta manera: la classe dels cargols, la del sol, la dels núvols i de les formigues. També hi trobem una casella que posa "home", on surten totes les novetats una darrera l'altre. I per últim l'"espai cuca fera", on es classifiquen tots els comentaris, (i és bastant comentat i vistiat pe què he deduit). 
També, com a molts altres blogs, a la banda dreta hi trobem un calendari, els blogs d'interès de "El bloc dels nens i nenes de la cuca fera", (és a dir que hi ha "blocroll"), un apartat on hi dius "arxius" i aquí els hi podem trobar classificats tots. 
Algunes de les competències que es treballen en aquest bloc són: l'adaptació al món dels nens i nenes de 0 a 6 anys, per exemple, en els vídeos adjunts, es pot veure com juguen i les actituds que aquests adopten davant d'allò que es van trobant. 
Per últim, dir que les entrades són senzilles, amb poc text i molta imatge i vídeo, ja que amb aquest es plasma la realitat de les situacions. 

Després d'haver analitzat aquest bloc, la conclusió que en trec és que per poder informar de manera clara, s'han d'organitzar tots els documents que es van penjant i alhora posar-los al dia. 

 És a dir, que ja ho sabeu, posa't al dia amb Alexandra Lapedra.

Els RSS

Les sigles "RSS" signifiquen, Really Simple Syndication. Els RSS és una família de formats de canals web XML utilitzat per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcasts, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes. És en essència una sindicació de continguts. La sindicació de continguts és un dels molts recursos que ens ofereix la xarxa per a poder accedir a grans volums d'informació d'una manera senzilla i pràctica. El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars.

lunes, 1 de octubre de 2012

Activitat 3

A continuació us explico els passos que vaig haver de seguir per poder adjuntar els documents que tracten de Barcelona amb el Google Drive:


 Primerament: vaig haver de crear i compartir un document de text. Un cop creat el document i compartit amb totes les companyes del grup, varem escollir un tema: Barcelona.

 A continuació: vam haver de crear una presentació, compartir-la i utilitzar-la com una eina de comunicació. Seguidament varem crear un altre document compartit on varem realitzar tot l'exercici amb diapositives.

Per finalitzar: varem crear un formulari on-line en el qual vam plantejar-hi dues preguntes sobre el tema escollit. I ja per tancar, vam haver de publicar-ho tot per poder-ho compartir.